ÇOCUĞUMUN KARŞI GELME EĞİLİMİ İLE NASIL BAŞA ÇIKABİLİRİM?

ÇOCUĞUMUN KARŞI GELME EĞİLİMİ İLE NASIL BAŞA ÇIKABİLİRİM?

Güncelleme: 21.02.2022 - Editör

Çocuğumun karşı gelme eğilimi ile nasıl başa çıkabilirim? Çocuklarda karşı gelme özellikle 18-30 ay arasındaki dönemde çok fazla görülmektedir, çünkü bu dönem onlar için özerklik dönemidir. 

Bu dönemdeki çocukların en çok kullandıkları kelime “hayır” kelimesidir. Çocuklar bu kelimeyle adeta ‘Hayatımı yönetmene izin vermeyeceğim. Bana ayrı bir birey olarak davranılmasını istiyorum, kendi kararlarımı kendim vermek istiyorum.‘ derler Bu dönemde çocuklara ebeveynler kendi kararlarını zorla uygulatmaya çalışmamalıdır. 

Çocukların hayır sözcüğü ebeveynler tarafından şu şekilde algılanırsa bu dönem daha rahat atlatılabilir, çocuğum artık önemli becerilerini kullanıyor, ayrı birey olduğunun farkında olması önemli bir zihinsel beceri kazanımı, kendini savunmayı ve isteklerini belirtmeyi öğreniyor, örneğin büyüyüp ergen olduğunda birisi zorla uyuşturucuya özendirmeye çalışsa veya istemediği bir şeye zorlasa hayır diyebilecek diye düşünülmelidir. 

Daha küçükken ebeveynlerin isteklerine karşı çıkarak ebeveynlerin sevgisini kaybetmeyeceğini öğrenirse ileride arkadaşlarını kaybetme korkusu duymadan yaşıtlarına hayır diyebilecektir. Peki bu dönemde çocuklarla işbirliği nasıl sağlanabilir? 

Çok önemli olmayan konularda, çocuklara hayır deme fırsatı tanınarak memnuniyetle geri çekilmeli, daha önemli konularda (temizlik, bakım vs) seçenek sunularak oyun oynanabilir, istek ve yasakların gerekçeleri açıklanmalıdır, seçeneğindeki yoksa istek soru olarak belirtilmemeli. 

Çok önemli konularda (doktor muayenesi vs) önceden çocuk uyarılmalı, kararlı ama sevecen olunmalı, çocuğun itiraz edip ağlamasına izin verilmeli. Ayrıca iş birliği sağlamanın bir yolu da etkinlikleri görev gibi değil oyun gibi yapmaktır örneğin: hadi legoları toplama zamanı demek yerine işte küçük bir fare evine giriyor gibi legoları kutuya birlikte koyulabilir.


Çocuk Psikolojisi Hakkında Daha Fazlasını Öğrenin

Çocuklarda sık görülen birçok hastalık çeşidi vardır. Bu hastalıklar hakkında önceden bilgi sahibi olmak, ebeveyn olarak sizleri daha hazırlıklı tutar. Sizler için bloğumuzda çeşitli çocuk hastalıklarını ele aldık.

 

ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN NASIL GELİŞİR? ÖZGÜVEN NEDİR?

Bireyin sahip olduğu hayatında, mutlu ve başarılı olması için en gerekli özelliklerden biri özgüvendir. Özgüven, kişinin iyi ve pozitif duygular ile kendini iyi hissetmesi ve çevresindeki insanlarla barışık olması demektir. Ayrıca bireyin kendi kendine güvenmesidir. Özgüven, doğum ile gelişmeye başlar ve yaşam boyu da gelişmeye devam eder. İlk olarak annenin çocuğa yaklaşımı ile şekillenir.

KARNE ALAN BİR ÇOCUĞA, EBEVEYNLER NASIL DAVRANMALIDIR?

Çocuklar ve ergenler yaşlarına uygun yeni bilgiler öğrenmek ve beceriler kazanmak için okula giderler. Okul, çocukların evleri dışında en çok vakit geçirdikleri yerdir. Bu nedenle okul, yeni bilgilerin öğrenilmesi dışında çocuğun kendisi ve çevresiyle uyum içinde yaşamayı öğrendiği, sorumluluk duygusunu kazandığı bir yerdir. 

ÇOCUKLARDA TUVALET EĞİTİMİ NASIL OLMALIDIR?

Tuvalet eğitimi, çocuğun kimsenin yardımı ve hatırlatması olmadan, kendi kendine farkına vararak tuvalete gidip tuvaletini yapabilmesidir. Yani tuvalete gitme davranışını kimsenin herhangi bir müdahalesi olmadan, kendi kendine kontrol edebilmesidir. Tuvalet eğitimi, çocukların psikolojik gelişimleri açısından önemli bir süreçtir. 

ÇOCUĞUM OKULA HAZIR MI?

Çocuk okul sayesinde arkadaşları ile birlikte etkinliklere katılmayı, belirli bir disiplin ve plan ile kurallara uymayı, öğretmenin talimatlarını yerine getirmeyi, okuma-yazma, aritmetik vb. konuları öğrenmeye başlar. Çocuk her şeyin başında öncelikle okula uyum sağlamaya sonrasında ise okuma yazma becerisini kazanmaya çalışır. 

BEBEKLERİN DAHA ZEKİ OLMASI İÇİN ÖNERİLER

Sağlıklı beslenme; yumurta, et, süt, balık (omega-3), kuruyemişler tüketmek oldukça önemlidir. Annenin B12, demir, D-vit, Folik asit, iyot düzeyleri önemlidir. 

Annenin ruh hali; Müzik dinleme, bebeğinizle konuşma, egzersizler, mutlu olmak anne-bebek ruhsal bağını güçlendirir.