Çocuklarda Yaz İshali Tedavisi: İshale neden olan sebepler nelerdir? İshalde ne zaman doktora gidilmeli? İshalde beslenme önerileri nelerdir?

İshal Neden Olur?

Çocuklarda yaz ishali hava sıcaklıklarının artması, ishal yapan etkenlerin üremesinin yaygınlaşması, bulaş yolunun kolay olması, gıda maddelerinin sıcak havada dayanıklılığının azalması, seyahatlerin artması ve beslenme düzeninin bozulması gibi nedenlerle sık görülen bir hastalık olmaktadır.

İshal, dışkılamanın her zamankinden daha sık, sulu ve gevşek halidir. Anne sütü alan bebekler normal olarak gaitasını sarı renkte, üzerinde küçük tanecikler şeklinde, hafif sulu ve sık olarak yapabilirler, bu durumu ishal ile karıştırmamak gerekir.

Çocuklarda yaz ishali su kaybına neden olmaktadır. Genellikle özel bir bakım veya tedavi gerektirmeden birkaç gün içinde kendiliğinden düzelebilmesine rağmen bazı durumlarda hayati tehlike oluşturabilmektedir.

İshale Neden Olan Sebepler ve Ajanlar

Çocuklarda ani başlayan ishalin en sık nedeni rota virüs enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon bol sulu dışkılamaya kusma ataklarının eşlik ettiği su kaybına neden olduğu için önemlidir. Sulardan ve yıkanmamış meyve, sebzelerden bulaşabilen dizanteri ve tifo diğer önemli ishal nedenleridir.

Yazın açıkta uzun süre bekletilen gıda maddelerinin sıcak havada dayanıklılığının azalması ile oluşan besin zehirlenmeleri, çocuklarda yaz ishali oluşturabilir. Bu tür ishallerde kusmaya ishal ve karın ağrısı da eşlik edebilir.

Çocuklarda kullandığımız birçok antibiyotikler de ishale neden olabilmektedir. İshalin 20 günden daha fazla uzadığı durumlarda inek sütü alerjisi, kistik fibrozis, çölyak hastalığı gibi hastalıkları araştırılmalıdır.

İshalde Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

İshalde kritik olan birlikte eşlik eden kusma şikayetidir. Çünkü ishalle birlikte kusma söz konusu olduğunda su kaybı daha fazla olmaktadır. Su kaybının belirtileri; ağızda ve dilde kuruluk, göz kürelerinde çöküklük, bebeklerde bıngıldakta çökme, idrar çıkartımında azalma ve idrarda koyulaşma şeklinde sıralanabilir.

Su kaybı olduğu zaman mutlaka hastaneye gidilmeli ve durum, uzman hekim tarafından değerlendirilmelidir. Bu durumda damardan serum desteği vermek gerekebilir. Kısacası;

  • İshalle birlikte kusma olması,
  • Dışkının kanlı gelmesi ve sümüksü olması,
  • Genel durumun kötüleşmesi,
  • Yüksek ateş olması (38,5 derece ve üstü),
  • İshalin 3 günden fazla sürmesi
  • Şiddetli karın ağrısının eşlik etmesi durumlarında hastaneye başvurup uzman hekim tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

Çocuklarda Yaz İshali Tedavisinde Neler Yapmalıyız?
İshalde Beslenme Önerileri

Çocuklarda yaz ishali tedavisinde en önemli nokta, vücutta azalan sıvının telafi edilerek vücuda tekrar kazandırılmasıdır. Eğer çocukta kusma yoksa ağızdan az az olarak sıvı takviyesi ile bu sağlanabilir.

İshale neden olan durum mikrobik ise etkene yönelik tedavi verilebilir. Probiyotikler dediğimiz bağırsakta faydalı mikroplardan oluşan ilaçlar ve çinko desteği verilebilir.

Anne sütü, sulu gıdalar, yoğurt, ayran, pirinç püresi, yağsız yoğurtlu pirinç çorbası, patates püresi, muz ve şeftali ishalde azar azar kusturmadan verilebilir. Kusmaları olan hastaya hastane şartlarında damardan serum vermek gerekebilir. Süt ve süt ürünleri, çok şekerli yiyecekler, yağlı ve lifli besinler ishali arttıracağından bu tür besinlere ara vermek gerekir.

İshalden Korunma Yolları Nelerdir?

Genel hijyen kurallarına dikkat etmek gerekmektedir. El yıkama sıklığının artırılmasına, içme sularının ve yiyeceklerin yıkandığı suların temiz su kaynaklarından elde edilmiş olmasına özen gösterilmesi gerekir.

Dışarıda bekletilen yiyecekler satın alınmamalı, ambalajlı ürünler tercih edilmelidir. İyi pişirilmemiş et ve et ürünlerinden kaçınılmalıdır. Ayrıca rotavirüs enfeksiyonuna yönelik koruyucu aşılama 2. ve 4. aylarda yapılmaktadır.

Özetle; erişkinlere kıyasla çocuklarda yaz ishali için su kaybı çok önemli olup hayati tehlike oluşturabilmektedir. Su kaybının en önemli nedeni ishallerdir. Özellikle yaz döneminde ishalle birlikte sıvı kayıplarının arttığı unutulmamalıdır.

Uzman Doktor SELDA HEKİM YILDIRIM'dan görüntülü online çocuk sağlığı ve hastalıkları randevusu almak için tıklayın...