Vücut Kütle İndeksi Hesaplama

Temizle

Vücut kitle indeksi nedir?

Vücut Kitle indeksi (endeksi), beden kitle indeksi veya boy kilo endeksi yetişkinlere ve çocuklar için boya göre ağırlık değerlendirme yöntemidir.  Vücut kitle indeksi (VKİ) bazı durumlarda yanıltıcı olabilir. Bu tarz hesaplamalarda genellemeler esas alınır, esasında her insan kendine özgüdür. Bir insan için normal değer, diğer bir insan için anormal olabilir. Bu yüzden daha ayrıntılı değerlendirmeler uzmanlar tarafından değerlendirilip tanı ve kanaat oluşur.

Vücut kitle indeksi nasıl hesaplanır?

Vücut kitle indeksi vücut ağırlığının kg cinsinden, boyun metre cinsinden karesi ile oranıdır. Yani 66 kg ve 1,71 m olan bir kişinin VKI şu şekilde hesaplanır.

Vücut ağırlığı: 66 kg

Boy: 1,71 x 1,71 = 2,9241 m²  

Vücut Kitle İndeksi: Vücut ağırlığı (kg) / Boy (m²)

66/2,9241 = 22,57 kg/ m²  

Vücut kitle indeksinin neden önemlidir?

Vücut kitle indeksi (VKİ), vücuttaki yağ oranını hesaplamak için kullanılan bir parametredir. Yağ ve kas kitlesi hakkında kesin bilgi vermez. Yağ ve kas kitlesi hakkında daha net bilgi alabilmek için ek ölçümlere bir uzman eşliğinde yapmak gerekir.

Bel çevresindeki artma ve vücuttaki yağ dağılımı da önemlidir. Armut tipi yağlanma, vücutta yağ birikiminin karın çevresinde değil de kalça ve bacaklarda birikmesidir. Elma tipi yağlanma ise vücutta yağ birikiminin karın çevresinde birikmesidir. Armut tipi yağlanma, sağlık açısından elma tipi yağlanmaya göre daha iyidir.

Kas kitlesi de önemlidir. Spor yapan ve kas kitlesi fazla bir kişide vücut kitle indeksi yüksek çıkması rağmen sağlık açısından çok uygunken, yaşlı birinde kas kitlesi az olduğundan normal gözüken vücut kitlesine rağmen sağlık açısından tam ideal olamayabilir. Mesela, spor yapan ve kas kitlesi yüksek olan 1.7 metre boy ve 80 kg vücut ağırlığına sahip bir kişinin vücut kitle indeksi 27,4 kg/m² yüksek çıkarken aslında sağlık açısından tamamen normaldir ve zayıflaması gerekmez.

Obez olmak yüksek vücut kitle indeksine sahip olmak kalp damar hastalığı, hipertansiyon ve şeker hastalığı açısından önemlidir.

Zayıf olmak, düşük vücut kitle indeksine sahip olmak bağışıklıkta zayıflık, mineral ve vitamin eksikliği, kansızlık, adet düzensizliği gibi sorunlara yol açar.

Vücut kitle indeksi (VKİ) sonuçları nasıl değerlendirilir?

Şayet VKI değeri;

  • 18, 5 kg/m² değerinin altındaki sonuçlar için: Normal kilo altı, zayıf olarak
  • 18, 5 kg/m² ila 24, 9 kg/m² değerleri arasındaki sonuçlar için: Normal kiloda
  • 25 kg/m² ila 29, 9 kg/m² arasındaki sonuçlar için: Normal kilonun üstü
  • 30 kg/m² ila 39, 9 kg/m² arasındaki sonuçlar için: Normal kilonun aşırı üstü (Obez)
  • 40 kg/m² üzerindeki sonuçlar için: İdeal kilonun çok üstünde (Morbid obez)

olarak değerlendirilir.

Sizin için geliştirdiğimiz boy kilo indeksi hesaplama aracı ile kolaylıkla vücut kitle indeksiniz hesaplayabilir ve durumunuzu değerlendiren sonuçları görebilirsiniz.

Vücut kitle indeksinizi hesaplamak istiyorsanız, vücut ağılığınızı kg cinsinden, boyunuzu metre cinsinden girip hesapla butonunu tıklayınız.

İdeal vücut kitle indeksi yaşa göre farklılık gösterir mi?

Yaş aralığına göre ise kişinin ideal vücut kitle endeksi şu şekildedir:

  • 19-24 Yaş: 19-24 VKİ.
  • 25-34 Yaş: 20-25 VKİ.
  • 35-44 Yaş: 21-26 VKİ.
  • 45-54 Yaş: 22-27 VKİ.
  • 55-64 Yaş: 23-28 VKİ.
  • 65 Yaş ve üzeri: 24-29 VKİ.

Beden kitle indeksimizi yaşa göre bu normal aralıkta tutmaya özen göstermeliyiz. Bu değerlerin altında ve üzerinde olan değerlerde uzmanlardan ve diyetisyenlerden yardım almalıyız. Şişmanlık ve obezite kadar zayıflık ve yetersiz beslenme de o kadar büyük bir sağlık sorunudur.

Vücut kitle indeksinin değerlendirilmesinde hangi durumlar göz önünde bulundurulmalıdır?

Yaş (Çocuk ve yaşlılarda farklıdır)

Cinsiyet (Kadın ve erkeklerde farklıdır)

Spor yapmak (Kas kitlesi artar)

Hamilelik, emzirme dönemi

Çocuklarda boy kilo indeksi nasıl hesaplanır?

2 yaş üstü ve 18 altı çocuklarda boy kilo endeksi hesaplama yöntemi aynı şekilde yapılır ancak sonuç değerlendirme, persantil çizelgesi denilen boy kilo çizelgeleri ile birlikte Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı tarafından yapılır.