19 AĞUSTOS İNSANİ YARDIM GÜNÜ

19 AĞUSTOS İNSANİ YARDIM GÜNÜ

Güncelleme: 18.08.2023 - Editör

Dünya İnsani Yardım Günü, 19 Ağustos'ta her yıl kutlanan ve dünya genelinde insanların ihtiyaç sahiplerine yardım etmeye ve insani krizlere dikkat çekmeye odaklanan bir gündür. Bu özel günde, insani yardım kuruluşları, hükümetler, sivil toplum kuruluşları ve bireyler, acil durumlar ve doğal afetlerle etkilenen topluluklara destek sağlama çabalarını vurgulamaktadır.    

 

Bir çok insan; doğada ve dolayısıyla da insan toplumunda ancak güçlünün hayatta kaldığı, zayıf olanın yok olduğu, doğal seçilim sürecinde ezilmemek için bencil olmak ve diğerlerini umursamamak gerektiğini düşünür. Nitekim belli şart ve koşullarda bu şekilde bir mekanizmanın işlediği inkar edilemez. Ancak, geniş bir pencereden bakıldığında türlerin var olması ve toplum olarak hayatta kalmanın esas anahtarı bunun tam tersi olan yardım, yani başkalarının iyiliği için kendinden vermektir.

 

Sadece tek bir birey; ilk bakışta kendi iyiliği, sağlığı ve refahı için en başta kendi çıkarlarını öncelemesi gerektiğini düşünebilir. Ancak dünya; ferdî bireylerden değil, bambaşka canlılardan meydana gelen farklı türlerin yaşadığı bir gezegen, insanlık ise bu türlerin arasından sıyrılıp medeniyet kuran bir tür olarak var olmuştur. İnsanlığın içinde de farklı farklı toplumlar mevcuttur. Bu sebeple tek bir ferdin çıkarını gözetmesini gerektiren bir anlayıştan çok daha karmaşık mekanizmalar devreye girmektedir.

 

Bir birey, diğerlerinin yararı için kendinden fedakarlık yaptığı durumda kendisi daha kötü bir duruma geliyor gibi gözükse de, yaptığı bu eylem diğer tüm bireyler tarafından da yapıldığı zaman içinde bulundukları topluluğu diğerlerinden çok daha öne geçireceği için toplamda kendisine de fayda sağlamış olacaktır. Yani bireyin kendisi 1 adım geriye gitmiş olsa da üzerinde durduğu platform 2 adım ileriye gideceği için aslında ileri gitmiş olacaktır. İngilizcede bu mefhuma “altruism” yani “diğergamlık” denilmektedir. Evrimsel biyolojiden felsefeye kadar kendine yer bulmuş olan bu kavram insanların diğer canlılardan daha başarılı olup bu medeniyeti kurmasının temel sebeplerindendir. Tamamen bencil bireylerden oluşan bir topluluğa nazaran; içinde bulunduğu topluluğun iyiliği için kendinden ödün verenlerden oluşan bir topluluk daha başarılı olmaktadır. İnsanlık olarak bizler, gezegenin öteki ucunda dahi olsa mağdur olan insanlara yardım edebildiğimiz, bu yardımları ulaştırabilecek yolları kurabildiğimiz için tür olarak içinde yaşadığımız dünyadaki en başarılı türüz.

 

Kendimizden verdiğimiz yardımlar ile başkalarının hayatlarını iyiye doğru değiştirmek sadece o insanların hayatını iyileştirmemekte, esas ve temel olarak kendimizin ait olduğu türümüzü bir genel olarak iyiye götürmektedir. Türümüzün var olmasında ve başarısındaki en temel mekanizmalardan birini işlettirmek, gelecekte bizim yahut çocuklarımızın ve torunlarımızın başına gelecek bir mağduriyette de insanlığın bize yardım etmesini sağlayacak yegane şey olan “insani yardım”dır.

 

Bu nedenle; bencil birer varlık olan her birimizin eğer gerçekten kendi iyiliğimizi istiyor isek yine kendi iyiliğimiz için başkalarına iyilik yapmamız ve yardım etmemiz gerekmektedir.

           

Son Zamanların Zorluğu: Doğal Afetler ve İhtiyaç Sahipleri

2023 yılı, Türkiye'nin birçok bölgesinde yoğun doğal afetlere tanıklık etti. Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Adana, Şanlıurfa, Osmaniye, Diyarbakır ve Kilis gibi şehirlerde 6 Şubat'ta meydana gelen depremler, çevrelerinde büyük hasara neden oldu. Bu tür afetler, binlerce insanın evsiz kalmasına, can kaybına ve maddi zarara yol açtı. Bunun yanı sıra, yangınlar ve seller gibi doğal felaketler de pek çok ülkeyi etkiledi.

 

Global Bir Sorun: Açlık ve Afrika'daki Durum

Dünya genelinde, açlık da ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Afrika ülkeleri, çeşitli sebeplerle büyük ölçüde açlıkla mücadele etmek zorunda kalmaktadır. Örneğin, Somali gibi ülkelerde yaşanan açlık krizleri, milyonlarca insanın temel beslenme ihtiyaçlarını karşılayamamasına sebep oluyor. Açlıkla mücadele, insani yardımın en önemli hedeflerinden biridir.

Yardımın Önemi ve Yolları

Dünya genelindeki doğal afetler ve açlık gibi zorluklarla başa çıkmak için insani yardım kuruluşları büyük çaba harcıyor. Bireyler olarak da bu çabalara destek olmak mümkün. İşte yardım etmenin bazı yolları:

  1. Maddi Bağışlar: İhtiyaç sahiplerine yardımcı olmak için güvenilir insani yardım kuruluşlarına maddi bağış yapabilirsiniz. Bu bağışlar, acil ihtiyaçların karşılanmasında büyük bir rol oynar.
  2. Gönüllülük: Yerel veya uluslararası insani yardım kuruluşlarında gönüllü olarak çalışabilirsiniz. Fark yaratmak ve yardım etmek isteyen birçok insanın bir araya geldiği bu platformlar, topluluklara önemli katkılarda bulunmanızı sağlar.
  3. Farkındalık Yaratma: Sosyal medya gibi platformları kullanarak, doğal afetlerin ve açlığın etkileri hakkında farkındalık yaratabilirsiniz. Bu sayede daha fazla insanın bu konularda bilinçlenmesine yardımcı olabilirsiniz.
  4. Yerel Topluluk Çalışmaları: Kendi topluluğunuzda, ihtiyaç sahiplerine yönelik yardım etkinlikleri düzenlemek veya katılmak, doğrudan etki yaratabilir.

 

Dünya İnsani Yardım Günü, yardımlaşmanın ve dayanışmanın önemini vurgulayan bir fırsattır. Son zamanlarda yaşanan doğal afetler, açlık ve insani krizler, insanlığın karşılaştığı ortak zorluklardır. Ancak birlikte çalışarak, bu zorlukların üstesinden gelebiliriz. Maddi veya manevi yardımlarınızla, ihtiyaç sahiplerine umut olabilir ve daha adil bir dünya inşa etmeye katkıda bulunabilirsiniz.

19 Ağustos İnsani Yardım Gününüz kutlu olsun!