Yazın Klima Yüzümüzü Güldürmeyebilir

Sıcak havalarda serinlemek için klima sık kullanılan bir araçtır. Araçlarda klimanın soğuk hava akımının direk yüzümüze doğru olması ve hava akımına yüzümüzün uzun süre maruz kalması yüz felci açısından risk oluşturmaktadır. Terliyken ya da duş sonrası klima ya da benzeri soğutuculara yüzümüzün direk temas halinde olması, soğuk hava akımı olan yerlerde arabanın camının karşılıklı açık olması, soğuk havalarda cam açık şekilde uyumak da yüz felci açısından risk oluşturmaktadır.

Yüz Felci nedir? Hangi yaşlarda olur?

Yüz felci, beyinden yüz kaslarına uyarı gönderen sinirin hasar görmesi sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Yüzün mimik kaslarının bir kısmında ya da tamamında hareket kaybına neden olur. Herhangi bir yaşta görülebilir. Her yaş ve cinsiyette çeşitli sebeplere bağlı olarak görülebilir.

Peki yüzümüzün direk soğuk havaya teması nasıl yüz felci riski oluşturmaktadır?

Soğuk, damarlarda vazokonstriksiyona neden olur yani damarları büzer. Bu durum damarların beslediği alanda kan akımında yavaşlama neden olur. Yüz bölgesinin soğuk teması yüz sinirinin beslenmesini sağlayan damarlarda büzülmeye neden olarak yüz sinirinin fonksiyonlarında bozukluğa neden olmaktadır. Ayrıca ani sıcaklık değişimleri yüz sinirinde ödem oluşmasına da neden olmaktadır. Yapılan çalışmalarda yüz felcinin akut soğuk maruziyetiyle ve büyük günlük sıcaklık farklılıklarının olduğu yerlerde arttığı gösterilmiştir. Mısır’da yüz felci vakalarını hızlandıran faktörleri değerlendirmek için yapılan toplum temelli bir çalışmada; en sık hızlandıran faktörlerin hava akımına maruz kalma %40 ve üst solunum yolu enfeksiyonu %13.3 olduğu tespit edilmiştir.

Yüz Felcinin belirtileri

Bir gözü kapatamama, gözde kuruma, gülerken yüz mimik hareketlerinde bozulma, yeme içme sırasında zorluk, yiyeceklerin ağız köşesinden dökülmesi, tat kaybı, kaş kaldırma hareketinde zorlanma, ıslık çalamama, yüzde asimetrik görünüm gibi belirtiler görülebilir.

Koruyucu önlemler nelerdir?

Duş aldıktan sonra saçlar ve yüz iyice kurulmalıdır. Islak saçla dışarı çıkılmamalıdır. Arabanın camları ve kapıları bir süre açık halde klima çalıştırılıp ortam soğutması yapıldıktan sonra klima kullanımına geçilmelidir. Araç klimasının direk yüz bölgesine gelmemesine özen gösterilmelidir.

Tedavi için ne yapılmalı?

Yüz felcinde erken teşhis ve tedavi önem taşır. KBB ya da Nöroloji hekimine başvurulması ve en kısa zamanda tedaviye başlanılması gerekir. Hafif vakalarda ve erken teşhis edilen hastalarda düzelme hızlı bir şekilde birkaç gün içinde bile gerçekleşebilir.