ÇOCUKLARDA GRİP VE NEZLE (SOĞUK ALGINLIĞI)

Çocuklarda Gri̇p Ve Nezle (Soğuk Algınlığı)

Kış mevsiminde bizi soğuk hava mı hasta eder?

Kış döneminde soğukların artmasıyla birlikte ve kapalı ortamların daha çok kullanılması nedeniyle grip ve nezle salgını artmaktadır. Grip ve nezle tüm mevsimlerde görüldüğü gibi özellikle kış aylarında ve mevsim geçişlerinde daha sık görülür. Sanılanın aksine kış mevsimlerinde soğuk hava hasta etmez. Soğuk hava ancak mikroplardan korunmak için savunma sistemimizin çalışmasını etkileyerek enfeksiyon kapmamıza neden olabilir. Viral enfeksiyon ise virüslerin neden olduğu hastalıkların tümüne denebilir. Ancak kışın bu bulaşıcı hastalıkların asıl artmasının nedeni soğuk havadan korunmak maksadıyla kapalı ortamları paylaşmaktır.

 

Kışın neden hasta oluruz?

Kapalı ortamlarda ortak eşyaların kullanımı, küçük çocukların oyuncakları paylaşması, büyük çocukların beraber kapalı alanda oyun oynaması, tokalaşma, sarılma, çok kullanılan kapı kollarına temas, öpme, hapşırma ve odaların yeterli düzeyde havalandırılmaması nedeniyle bu hastalıklar artmaktadır. Çocukların vücudu yetişkinlerden daha hassas olduğu ve yetişkinler gibi bilinçli olmadıkları için hastalık bulaşması daha olasıdır. Soğuk algınlığının en sık nedenlerinden birisi rinovirüs rinore şeklinde burun akıntısı yapar

 

Grip ve nezle aynı hastalık mıdır?

Grip ve nezle birbirinden çok farklı hastalıktır. Grip etkeni influenza virüsü iken nezle, soğuk algınlığı nedeni yaklaşık 200 çeşit virüsle oluşmaktadır. Grip ve nezle (soğuk algınlığı) çok karışmaktadır. Özellikle bu iki hastalık arasındaki farkın bilinmesi gerekmektedir.

 

Grip ve nezle arasındaki farklar nelerdir?

Grip ağır hastalık olup çocuğun üşümesi, yüksek ateş, boğaz ağrısı, boğaz acısı, öksürük, üst solunum yolu enfeksiyonu, tüm vücut etkileyen kas ağrıları ve aşırı halsizlik ve bitkinlik olurken, nezle, soğuk algınlığı semptomları burun akıntısı, hafif ateş, hafif öksürük gibi boğaz ve üst solunum yolları ve burnu kapsayan şikayetler olur. Gripte hasta yatak da geçirirken nezleyi ayaktan geçirir. Aynı zamanda az da olsa benzer semptomlar bulunmaktadır; örneğin baş ağrısı.

 

Nezle için aşı var mıdır?

Gripte korunmada aşı mevcut olup soğuk algınlığı, nezle de korunmada aşı yoktur. Ancak grip aşısı da bir önceki yılın mikrop türleri göre hazırladığı için tam olarak koruyuculuk sağlamasa da önerdiğimiz bir aşıdır ve yüksek oranda koruyuculuk sağlar.

 

Grip aşısı olmalı mıyız?

Özellikle kalp, akciğer, böbrek, metabolik hastalıklar ve kanser gibi kronik hastalığı olan hastaların grip aşısı olması gerekmektedir. Gripte antigrip ilacı varken nezle için böyle bir ilaç yoktur.

 

Grip ve nezleden nasıl korunmalıyız?

Tüm enfeksiyöz hastalıklarda olduğu gibi her iki hastalıkdan da korunmada el yıkama çok önemlidir. Ayrıca açık havada dolaşmak, kış güneşi az da olsa alabilmek, mevsim meyvelerini tüketmek, uyku ve istirahate önem vermek ve stresten uzak durmak grip ve nezleden korunma da önemlidir. Ayrıca tek kullanımlık kağıt mendiller, maskeler kullanımı önemlidir. Öksürük ve hapşırık anında mendil ve maske yoksa kolun iç tarafına öksürmek hastalığın korunmasında önemlidir. Ayrıca hasta olan kimselerin okula, kreşe ve erişkin ise işe ara vermeleri bulaştırıcılık ve iyileşme açısından önemlidir. 

 

Grip ve nezle için antibiyotik kullanılmalı mıdır?

Grip ve soğuk algınlığı, nezle virüslere bağlı oluştuğu için tedavi de antibiyotiklerin yeri yoktur. Çünkü antibiyotikleri bakteriler ile oluşmuş enfeksiyonlar içindir. Ancak bazen grip ve soğuk algınlığı sonrası sinüzit, bakteriyel boğaz iltihabı, kulak iltihabı, akciğer enfeksiyonu, zatürre gelişebilmekte ve hekim kontrolü ile antibiyotik kullanılabilmektedir.

 

Antibiyotik ateş düşürür mü?

Rastgele antibiyotik kullanmak vücudumuzda bulunan faydalı mikroplar olan florayı bozarak grip ve nezle tedavisini olumsuz etkilemektedir. Bu iki hastalıkta da sabırlı olmayı bilmek ve destek tedavileri vermek gerekir. Antibiyotiklerin ateş düşürücü olmadığını çok iyi bilmemiz gerekir. Ateş düşürücüler ateşi düşürür. Ateş düşmeyince antibiyotiğe sarılmamak gerekir. Zaten ateş vücudu bakterilerden mikroptan korumak için yükselir, koruyucu özelliği vardır. 

Grip ve nezlenin her ikisinin tedavisinde de antibiyotiklerin yeri yoktur. Ancak bu iki hastalık uzadığı durumlarda bakterilerin üremesine neden olabilmekte ve antibiyotiklere ihtiyaç duyulabilmektedir. Bunun kararını ancak takip eden hekiminiz muayene ve tetkikler ile verebilir.

 

Grip ve nezlede tedavi nasıl olmalıdır?

Tedavide amaç her ikisinde de hastalık belirtilerinin azaltılmasıdır. Yani burun tıkanıklığı varsa açmak, rahatsızlık veren ateşi ve ağrısı varsa dindirmek, bol sıvı desteği almak temel hedeftir. Grip ve nezle tedavi edilmezse astım olan çocukların astım atağını tetikler.

 

Tedavide hangi ilaçları kullanmamız gerekir?

Burun tıkanıklığı için yeni doğan bebekler bile kullanabileceği serum fizyolojik, deniz suyu ve okyanus suyu kullanılabilir. Ateş düşürücü ve ağrı kesici olarak parasetamol ve ibuprofen grubu ilaçlar kullanılabilir. Aspirin özellikle kullanılmamalıdır. Doktor gözetiminde öksürük şurubu kullanılabilir. Antiviral ilaç olarak osetal mavir önerilebilir.

Vitamin c desteği çok önemlidir özellikle kış mevsiminde c vitamininden zengin olan mandalina, portakal, kivi düzenli olarak alınmaktadır.

Sonuç olarak özellikle grip ve nezlede sık doktor kontrolü az ilaç kullanımı önemlidir.

 


 

Soğuk Algınlığı ve Grip Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

 

  • Soğuk algınlığı grip kaç günde geçer?

Soğuk algınlığının süresi genellikle 1 hafta kadardır.

  • Çocuklarda nezle - grip nasıl giderilir?

Burun tıkanıklığı varsa açmak, rahatsızlık veren ateşi ve ağrısı varsa dindirmek, bol sıvı desteği almak temel hedeftir. 

  • Çocuklarda grip ve soğuk algınlığına hangi ilaç iyi gelir?

Burun tıkanıklığı için deniz suyu kullanılabilir. Ateş düşürücü ve ağrı kesici olarak parasetamol ve ibuprofen grubu ilaçlar kullanılabilir. 

  • Soğuk algınlığı neden olur?

Sanılanın aksine kış mevsimlerinde soğuk hava hasta etmez. Soğuk hava ancak mikroplardan korunmak için savunma sistemimizin çalışmasını etkileyerek enfeksiyon kapmamıza neden olabilir.

  • Soğuk algınlığı belirtileri nelerdir?

Soğuk algınlığı belirtileri arasında burun akıntısı veya tıkanıklığı, boğaz ağrısı, düşük dereceli ateş, genellikle kendini kötü hissetme yani halsizlik, hafif vücut ağrıları veya hafif baş ağrısı, hapşırma, nefes almada hafif zorlanma ve öksürük bulunur.

 


 

Çocuk Hastalıkları Hakkında Daha Fazlasını Öğrenin

Çocuklarda sık görülen birçok hastalık çeşidi vardır. Bu hastalıklar hakkında önceden bilgi sahibi olmak, ebeveyn olarak sizleri daha hazırlıklı tutar. Sizler için bloğumuzda çeşitli çocuk hastalıklarını ele aldık.

Başlıklara tıklayarak ilgili yazıya ulaşabilirsiniz;

ÇOCUKLARDA ÖKSÜRÜK

Öksürük ailelerin çocukluk çağında en çok şikâyet ettikleri şikayetlerden biridir. Öksürük bir hastalık belirtisi olup insanın solunum sistemi yollarını korumaya yönelik vücudun tepkisidir, reflekstir.

BADEMCİK İLTİHABI NEDİR?

Bademcik iltihabı vakalarının çoğu, soğuk algınlığına veya grip virüsüne (grip) neden olan virüsler gibi viral bir enfeksiyondan kaynaklanır. Bademciklerin korunması, bağışıklık sisteminin işlemesi için oldukça önemlidir.

ÇOCUĞUMUN KALP HASTALIĞI OLABİLİR Mİ?

Kalp hastalıkları genellikle ileri yaş hastalığı olarak bilinse de, çocuk ve gençlerde azımsanmayacak kadar fazla görülüyor. Kalp hastalığı şüphesi olan çocukların ebeveynleri tarafından iyi gözlenmeli çünkü bu çocukların kalp hastalıklarının erken teşhisi hayati önem arz etmektedir.

ATEŞLİ HAVALE

Bebek ve 6 yaşa kadar olan küçük çocuklarımızın bir kısmında, ateşlenme ile birlikte ortaya çıkan ve havale olarak bilinen ateşli nöbetler görülebilmektedir.

ÇOCUKLARDA YÜKSEK ATEŞ

Vücut ısısının normalin üzerine çıkma ateş olarak tanımlanır. Yani vücut ısısını koltuk altı ölçümle 37,2 °C üstü, kulaktan ölçümle 37,8 °C üstü ve rektalden (anüsten) ölçümle 38 °C üstü olarak tanımlanır. 

ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARI

Aşılamada hedef hastalıklar; sık görülen, ağır veya ölümcül seyreden veya kalıcı hasar bırakma riski olan hastalıklardır. Aşılanan kişi kendisi hasta olmayacağı gibi yakın çevresine hastalığı bulaştırma riski de taşımayacaktır ve onları da dolaylı olarak koruyabilecektir; bu olaya toplumsal bağışıklık (Herd İmmunity) denilmektedir.

 

 

ONLİNE DOKTOR
GÖRÜŞMESİ