Gebelik Bitiş Tarihi Hesaplama

Yumurtlama dönemi nedir?

Yumurtlama dönemi gebelik açısından önem arz etmektedir. Adet döngüsünün ortasında yumurtlama dönemi başlar. Yaklaşık 1 gün kadar sürer. Hormonlara bağlı vücut ısı 0,5-1 derece artar ve vajinal bölgede akıntılar olabilir. Yumurtlama dönemi kadınların hamile olma olasılığı en yüksek günlerdir. Spermin 3-5 gün canlı kaldığı düşünüldüğünde yumurtlama döneminden 3 gün önce ve sonrasında olan günlerde girilen cinsel ilişki sonrası hamile kalma olasılığı artar.

Yumurtlama dönemi ne zaman olur?

Yumurtlama dönemi yani hamile kalma dönemini hesaplayabilmek için adet döngüsünün kaç günde olduğunu bilmek gerekir. Genellikle döngü gününün ortası yumurtlama dönemine denk gelir. Yani 28 günde bir regl olan kadının yumurtlama dönemi 14. günde yumurtlama dönemi olur. Yumurtlama dönemini hesaplamada en doğru yöntem, bir sonraki adet kanamasından 14 gün önceki günü bulmakla olur. Örnek olarak 1 Mart son adet tarihinin ilk günü ise ve 28 güne bir adet (regl) kanaması olan kadında bir sonraki adet kanaması 29 Martta olacaktır. Bizim örneğimize göre 15 Mart yumurtlama dönemidir. Yine aynı örnekte adet döngüsü 34 gün olan başka bir kadında yumurtlama dönemi 20 Mart olacaktır

Yumurtlama dönemi nasıl hesaplarım?

Yumurtlama dönemini hesaplayabilmek için son adet tarihi ilk gününü ve bir sonraki adet gününün ilk gününü ve adet döngü gününü bilmeniz gerekmektedir. Bir sonraki adet tarihini hesaplamak için de son adet tarihinin ilk gününe ve sonrasında adet döngüsü eklenerek bulunur. Yumurtlama günü ise bir sonraki ay göreceği adet kanamasında 14 gün önceki güne tekabül eder. Şayet yumurtlama dönemini hesaplamak istiyorsanız, son adet tarihinin başlangıç gününü ve düzenli adet döngüsü gününü girdikten sonra hesapla butonuna basınız.

Adet ile yumurtlama ilişkisi nedir?

Yumurtlama dönemi hamilelik dönemi olarak da adlandırılır. Yani yumurtlama döneminde olan kadın, şayet cinsel ilişkiye girerse hamile kalma olasılığı en yüksek dönemdir. Yumurtlama dönemi hesaplayabilmek için adet düzenini ve son adet kanamasının ilk gününü bilmesi gerekir.

Düzensiz adet görüyorum, yumurtlama dönemimi nasıl hesaplarım?

Şayet düzensiz adet görüyorsanız yumurtlama dönemini hesaplayabilmeniz oldukça zordur. Bu durumda yumurtlama dönemini bulabilmeniz için vücudunuzda bazı olan değişikliklere odaklanabilirsiniz. Yumurtlama döneminde vücut sıcaklı 0,5-1 derece yükselir, vajina mukusta artış ve ani başlayan kasık ağrıları olur. Bu yöntemlerin dışında yumurtlamayı sağlayan LH hormon artışını idrarda tespit eden kitler vardır. Bu kitleri idrarda kullanarak da yumurtlama dönemini bulabilirsiniz. Şayet o dönemde cinsel ilişkiye girerseniz hamile kalma olasılığınız artar.

Yumurtlama dönemi belirtileri nelerdir?

Kadınlarda yumurtlama dönemini sağlayan LH hormonu ile birlikte vücutta bazı değişiklikler olur. Göğüslerde hassasiyet, kasıklarda ağrı, karında şişkinlik, vajinal mukusta artış ve vücut ısında 0,5-1 derece artış olur.

Hamile kalmak için en uygun zaman ne zamandır?

Hamile kalmak için en uygun zaman spermlerin 3-5 günde canlı kaldığı ve yumurtlama sonrası bir yumurtanın yaklaşık bir gün canlı kaldığı düşünüldüğünde yumurtlama tarihinin 1-2 gün öncesi ile 2-3 gün sonrası cinsel ilişki yaşandığında hamile kalma olasılığı artmaktadır. Şayet yumurtlama dönemini hesaplamak istiyorsanız, son adet tarihinin başlangıç gününü ve düzenli adet döngüsü gününü girdikten sonra hesapla butonuna basınız.

 Hamile mi kaldım?

Düzenli olarak adet gören bir kadında adet döngüsünün 7 gün kadar gecikmesi normaldir. Şayet adet kanama hesaplarından 7 günü aşan süre geçmiş hala adet görmemiş iseniz ilk akla gelen hamileliktir ve hamilelik durumunun dışlanması gerekir. Bu durumu idrarda bakılan hamilelik testleri ile yapabilirsiniz. Adet gecikmesi olup hamilelik durumu dışlanmış ise diğer hastalıklar açısından Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanına başvurmanız gerekmektedir.

Hamileliğe kaldığımda vücudumda ilk ne değişiklikler olur?

Hamilelik yani döllenme aslında yumurtlama döneminde gerçekleşir. Normalde hamilelik testleri beklenen adet kanamasının bir hafta gecikmesi ile yapılır. Kısaca gebelik testi döllenmenin yani hamileliğin 3. haftasında yapılır. Diğer bir ifade ile hamileliğin ilk belirtileri gebeliğin 3. Haftasına denk gelmektedir. 

Gebelik hormonları nedeniyle, her kadında bazı farklılıklar olması ile birlikte, hamileliğin ilk belirtileri, hafif vajinal kanama (döllenmiş yumurtanın rahime yerleşirken yaptığı kanama), ruh halinde değişiklik, vajinal akıntıda artış, bulantı, yorgunluk, halsizlik, uyku hali, kasıklarda ağrı, şişkinlik hissi, göğüslerde hassasiyet ve sık idrara çıkma görülebilir.

Gebelik bitiş tarihi nasıl hesaplanır?

Gebelik bir annenin hayatta tatmak istediği en önemli olaydır. Bununla birlikte doğumun gerçekleşeceği tarihi bilmesi, dünyaya gelecek olan yeni aile ferdi için hazırlıkların yapılması hayat planlaması vb işler için çok önemlidir. Bu sebeple gebelik bitiş tarihinin hesaplanması aileler için çok büyük bir öneme sahiptir. Özellikle ekonomik sebeplerden dolayı ailenin gelirlerinin harcama planlamasının yapılması doğum sonrası yaşanacak olan problemlerin çözümünde önemli bir kriter olacaktır.

Hamilelik bilimsel olarak 3 trimestere ayrılmıştır.

  1. Trimester hamileliğin ilk üç ayıdır.
  2. Trimester hamileliğin ikinci üç ayıdır.
  3. Trimester hamileliğin üçüncü üç ayıdır.

Gebelik hesaplaması; son adet tarihinin ilk gün ve ay bilgileridir. Bu tarihten üç ay geri gitmek ve üzerine 7 gün eklemek yeterli olacaktır. Gebe olan bir kadının son adet tarihinin ilk günü 17 Ekim olsun. Bundan üç ay geri gittiğinizde Temmuz ayına denk gelir. 17 inci gün üzerine 7 gün eklendiğinde 24 olur. Buda 24 Temmuz tarihi gebeliğin sonlanma tarihidir.