2 YAŞ SENDROMU

Bebeklikten Çocukluğa Geçiş Süresi

İlk 2 yaş bebeklik döneminden sonra artık çocuk olma dönemi başlamaktadır ve bu geçiş bazı aileleri zorlamaktadır. Ancak doğru yaklaşım ve empati ile bebeklikten çocukluğa geçiş süreci çocukta kalıcı bir etki bırakmadan atlatılabilir.

 

2 Yaş Sendromu Nedir?

Bebeklikten çocukluğa yani özgür bir bireye dönüşüm sürecidir. Kabaca 18 ay ile 3 yaş arası görülmektedir. Bu dönemde çocuk öfkelenebilir, yemeğini yemek istemez, ebeveynin yap dediği şeylere 'hayır', 'istemiyorum' laflarını çokça kullanır. Artık bir birey olduğunu hissetmeye başlayan çocuk özgür olmak isteyip ben merkezli bir hale girer.

  • Çığlık atmak, ağlamak, küsmek
  • Eşyalarını yere atmak
  • Ani davranış değişiklikleri, öfke nöbetleri
  • Her şeye itiraz etme
  • Başını yere, duvara vurma
  • İnatlaşma, ısrarlı davranışlar
  • İştahta azalma, uyuyamama
  • Saçlarını çekme, yüzünü tırmalama

 

Aileler Nasıl Davranmalıdır?

  • Öncelikle burada aile otoriterlik kurma çabasına girmemeli, çocuğu dinlemeli, anlamaya çalışmalı, sağlıklı iletişim kurmaya çalışmalıdır.
  • Onunla yeterli vakit geçirip, beraber oyunlar kurgulamalı, oynaması, çevreyi tanıması için fırsat verilmelidir.
  • Aşırı enerjiktir, dış mekanlarda koşması, oynaması, hoplaması, zıplamasına müsaade edilmelidir.
  • Oyuncakların rolleri anlatılmalı, yapılacak konuşmalar, açıklamalar onun yaşına göre basit cümlelerle ifade edilmeli.
  • Uzun uzun, duygusal konuşmalar yapılmamalı, inatlaşmak yerine dikkatini başka taraflara çekmek önemlidir.

Yaşına uygun görevler verilip başarması için cesaretlendirilmesi sağlanmalıdır. Çocuğa sürekli hayır demek onu içine kapanık, özgüvensiz bir bireye dönüştürür. Hangi elbiseyi giymek, hangi tabakta yemek, hangi oyunu oynamak istediği sorulmalıdır. 

 

Ne Zamana Kadar Sürer?

Bu durum kabaca 3-3.5 yaş civarında son bulur ve bu süreç çocuğun gelişiminde tamamen doğal bir durumdur. Süreç olarak ergenliğe benzerdir. O yüzden en önemli nokta ailenin durumu anlaması bunun bir geçiş süreci olduğunu bilip ona göre sabırlı davranması önemlidir. Geçiş sürecinde ciddi zorluklar yaşayan aileler bir uzman pedagogdan yardım almalıdır.

 


 

2 Yaş Sendromu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

 

  • 2 yaş sendromu belirtileri nelerdir?

Çocuklarda 2 yaş sendromunda genellikle; aşırı bir inatlaşma, sebepsiz ağlama krizleri, tutturmalar, sinirlenince kendine ya da başkasına zarar verme, ısırma, vurma gibi bir takım davranışlar görülür.

  • 2 yaş sendromu ne kadar sürüyor?

2 yaş sendromu, çocuk 2 yaşına girdiğinde başlayan ve 3 yaşına kadar sürebilen bir durumdur.

  • 2 yaşındaki çocuğum yemek yemeyi reddediyor ne yapmalıyım?

2 yaşındaki çocuğunuzla yeme sorunu yaşıyorsanız onu mutlaka mutfağa sokun. Yiyeceklerle oymasına yardımcı oyunlar kurun, yiyeceklerin pişirmeye hazırlık süreçlerine dahil edin, yaşına uygun süreçlere dahil edin çırpma, koparma vb. işlerde size katılmasını destekleyin.

  • 2 yaş krizi nasıl atlatılır?

Anne - baba çocuğu korkutmamalı, öfkeyi dindirmek için çocuğun her istediğini yapmaktan kaçınmalı, davranışla uyumlu olmayan gereksiz cezalar uygulamamalı, çocuğun öfkeli davranışları anne-babanın öfkesine yol açmamalıdır. Zaten çocuğun problemi, sakinleşememektir.

  • 2 yaşındaki çocuğa hayır nasıl öğretilir?

“Hayır”ları yumuşak, sıcak; ancak net, kararlı bir tonda söyleyin. Hayır dedikten sonra çocuğunuzun ilgisini çekebilecek, sevebileceği bir duruma çekmeye uğraşın.

 


 

Çocuk Psikolojisi Hakkında Daha Fazlasını Öğrenin

Çocuklarda sık görülen birçok hastalık çeşidi vardır. Bu hastalıklar hakkında önceden bilgi sahibi olmak, ebeveyn olarak sizleri daha hazırlıklı tutar. Sizler için bloğumuzda çeşitli çocuk hastalıklarını ele aldık.

 

ÇOCUKLARDA ALT ISLATMA (ENÜREZİS ) VE DIŞKI KAÇIRMA (ENKOPREZİS) REHBERİ

Enürezis adı verdiğimiz alt ıslatma problemi, çocuğun çişini tutamaması problemidir.Yaş ilerledikçe alt ıslatma sıklığının azalması ve hatta tamamen ortadan kalkması gerekir.

ÇOCUKLARDA ALT ISLATMA VE TEDAVİSİ

Enürezis Uluslararası Çocuk İnkontinans Derneği (UÇİD) tarafından uygun olmayan ve kabul edilmeyen zaman ve mekanlarda idrar yapmanın meydana gelmesi olarak tarif edilmiştir. UÇİD ayda bir kez idrar kaçırmayı küçük çocuklarda normal sayarken, adolesanlarda ve büyük çocuklarda patolojik kabul etmektedir. 

ÇOCUKLARDA KAYGI BOZUKLUKLARI NELERDİR? TEDAVİSİ NASILDIR?

Çocukluk yılları insan hayatının en hızlı ve en önemli gelişim yıllarıdır. Bu yıllarda fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimin temelleri atılır. Özellikle çocukluk döneminde yaşanan travmatik olaylar, beyindeki korku işleme mekanizmalarında hassasiyete yol açar ve bunun yanında stres yaratan durumlara karşı fazla duyarlı olmaya da neden olur. Yoğun kaygı konusunda yapılan araştırmalara göre, çocukluk çağında ortaya çıkan kaygı bozukluklarında hem çevresel hem de genetik faktörler birlikte rol almaktadır.

ÇOCUĞUM DEPRESYONDA MI?

Günümüzün en yaygın psikolojik sorunlarından birisi depresyondur, yetişkin sorunu olarak biliniyor olsa da çocuklarda da görülme olasılığı yüksektir. Çocukların %3’ünde ve gençlerin de % 13’ünde depresyon belirtileri gözlemlenmektedir. 

ÇOCUKLARDA OKUL KORKUSU (FOBİSİ) NASIL AŞILIR?

Okul öncesi ve okul çağında, 5- 7 yaşlarında sık gözlemlenen problemlerdendir. Çalışmalar, özellikle ilkokul döneminde olan çocukların yüzde beşinin okul korkusu yüzünden okuldan geri kalmakta olduğunu göstermektedir. Ek olarak, yapılan araştırmalara göre, çocukluk çağında çökkünlük ve kaygı bozukluğu sebebiyle tedavi gören hastaların çoğunun okul korkusu yaşadığı görülmüştür.