Geriatri Nedir?

Geriatri Nedir?

Geriatri, 65 yaş ve üstü bireylerin sağlık sorunları, hastalıkları, sosyal hayatları, fonksiyonel yaşamları, yaşam kaliteleri, duygu durumu, bilişsel sorunları, koruyucu hekimlik uygulamaları ve toplum yaşlanması ile ilgilenen bilim dalıdır. Geriatri, kısaca yaşlıyı ilgilendiren tüm hastalıklarla detaylı bir şekilde ilgilenir. Böylece hastalarımız bölümleri ayrı ayrı gezmek yerine tek bir yerde tüm hastalıkları takip ve tedavi edilmektedir. Geriatri uzmanı olabilmek için öncelikle iç hastalıkları uzmanı olmak ve sonrasında da geriatri yandal eğitimi görmek gerekmektedir. Bununla birlikte geriatri uzmanı; psikiyatri, nöroloji ve fizik tedavi eğitimi de görmektedir.

Geriatri Ne ile ilgilenir?

Evde bakım ve palyatif bakım: Evde bakım ve palyatif bakım geriatrinin direkt ilgi alanı içerisindedir. Yaşlı hastanın evde bakımı oldukça zordur ve hasta ile birlikte bakım verenlerin de desteğe ihtiyacı vardır. Evde bakımla ilgili karşılaşılan tüm zorlukların giderilmesinde geriatri önemli bir rol oynar ve ayrıca bakım verenin hayatını kolaylaştıracak önerilerde de bulunur

Unutkanlık: Unutkanlık, bellekte depolanan bilgiler hatırlanmadığı zamanlarda ortaya çıkan uzun ya da kısa süreli bir durumdur. Olması gerekenden daha fazla unutkanlık yaşıyorsanız altında yatana başka problemlerin de habercisi olabilir. Bu değerlendirmede online olarak (Mini Mental Test, Saat Çizdirme Testi, Hızlı Hafif Kognitif bozukluk tarama testi) testler yapılmaktadır. Hasta düzenli aralıklarla takip altına alınmakta ve gerekli öneriler, tedaviler verilmektedir. Demans (bunama-unutkanlık hastalığı) taranmaktadır

Beslenme: Yaşlı bireylerin beslenmesi, hayat kalitesi ve yaşam ömrünün uzunluğu ile direkt ilişkilidir. Hastalıkların alevlenmesinin önlenmesi ve tedavisinin yönetiminde doğru beslenme önemli basamaklardan birisidir. Geriatri doktoru, hastanın gün içerisinde alması gerektiği kalori ve proteinin hesaplayarak, doğru besinlerin seçilmesinde, öğün düzenlenmesinde yardımcı olmaktadır ve gerekirse ek beslenme ürünlerini reçete etmektedir. Beslenme ürünlerini seçerken de hastanın durumuna göre karar vermektedir.

Çoklu ilaç kullanımı: Tüm ilaçları değerlendirilip, eksiltilmesi gerekenler varsa eksiltilip düzenli bir biçimde nasıl kullanılması gerektiği hastalara anlatılarak, gereksiz ilaç kullanımının ve olası yan etkilerinin de önüne geçilmektedir.

Kronik hastalıklar: Hipertansiyon, Diabetes Mellitus, Kardiyovasküler hastalıklar ve risk faktörleri, Koroner kalp hastalığı, Kalp yetmezliği, Kronik akciğer hastalıkları, Kronik Obstruktif Akciğer hastalığı, Kolesterol yüksekliği (Hiperlipidemi, hipertrigliseridemi)

Yaşlılara özel sorunlar: Tekrarlayan Düşmeler ve düşme ile ilgili risk faktörleri, Kemik erimesi (osteoporoz), Kireçlenme (Osteoartrit), İnkontinans (istemsiz idrar ya da gayta kaçırma), Duygudurum değerlendirilmesi, Yaşlının sosyal yaşamı, fonksiyonel yaşamı

 


 

Geriatri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

  • Geriatri doktoru kimdir?

Geriatri uzmanları, genellikle iç hastalıkları, aile hekimliği veya başka bir temel tıp alanında uzmanlaştıktan sonra ek eğitim alarak geriatri alanında uzmanlaşan doktorlardır.

  • Yaşlılarda sık görülen sağlık sorunları nelerdir?

Yaşlılarda sık görülen sağlık sorunları arasında kalp hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz, demans, artrit ve görme sorunları bulunabilir.

  • Yaşlı bakımı nasıl yapılmalıdır?

Yaşlı bakımı, bireyin fiziksel, duygusal ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamayı içerir. Düzenli sağlık kontrolü, beslenme, egzersiz, sosyal etkileşim ve güvenli bir çevre sağlama önemlidir.

  • Demans nedir ve nasıl tedavi edilir?

Demans, genellikle yaşlılık döneminde görülen bilişsel bir bozukluktur. Alzheimer hastalığı gibi demansa neden olan durumların tedavisi genellikle semptomları kontrol etmeye yöneliktir.

  • Yaşlılarda düzenli egzersiz neden önemlidir?

Düzenli egzersiz, yaşlılarda kas gücünü artırabilir, dengeyi iyileştirebilir, kemik sağlığını destekleyebilir, kalp sağlığını koruyabilir ve genel yaşam kalitesini artırabilir.

  • Yaşlılarda beslenme nasıl olmalıdır?

Sağlıklı yaşlanma için dengeli bir beslenme önemlidir. Yeterli protein alımı, vitaminler, mineraller ve lif içeren bir diyet önerilir. Su içme alışkanlığı da önemlidir.

  • Yaşlılarda depresyon belirtileri nelerdir?

Yaşlılarda depresyon belirtileri arasında enerji kaybı, ilgi kaybı, uykusuzluk veya aşırı uyuma, duygusal gerilim, kilo değişiklikleri ve sosyal çekilme bulunabilir. Bu belirtiler görüldüğünde profesyonel yardım alınmalıdır.

  • Yaşlıların düzenli sağlık kontrolüne gitmeleri neden önemlidir?

Yaşlılar düzenli sağlık kontrolüne gitmeli, kronik hastalıkların erken teşhis edilmesi, sağlık durumlarının izlenmesi ve önleyici sağlık önlemlerinin alınması için sağlık profesyonelleri ile iletişimde olmalıdırlar.